Můj pes za hodinu umře

31. 10. 2008 17:13:51
Ano, můj pes asi za hodinu umře. Není to snad tím, že bych plánoval jeho násilný skon. Netrápím zvířata a Arletku (tak se pejsek, tedy fenka, jmenuje) mám opravdu rád. Ale je to tak. Arletka má šest nádorů na plicích, její stav se v posledních dnech zhoršil tak, že už je to jen trápení. Proto dostane injekci od veterináře. Pro většinu z těch, kteří budou tento blog číst, už bude Arleta po smrti. Když je mi smutno, chci se z toho zpravidla "vypsat".

Jak se Arleta narodila...

"Karlééé, počkej, ještě nikam nechoď!" Máma křičí z ložnice na tátu. Sama je s těžkým zánětem zubu a překonanou gangrénou doma. "Jenny rodí a já to sama nezvládnu," snažila se přesvědčit hlavu naší rodiny, aby ještě na chvíli pozdržel svůj odchod do práce.

Ano, k porodu svých prvních štěňátek si naše fenka stříbrného trpasličího pudlíka Jenny, nemohla vybrat vhodnější chvíli. Táta stál bezradně, nebo se tak alespoň chvíli tvářil, v předsíni. Byl v obleku, pečlivě uvázanou kravatu. Čekal ho PRVNÍ den v práci. Záleželo mu na tom, chtěl se vytáhnout. Nervózně zhodnotil situaci a... Nebylo vyhnutí. V momentě odhodil tašku, sundal sako, kravatu přehodil přes rameno.

První štěně už je venku, druhé... Třetí! Třetí je Arletka. Táta nasazuje vítězný úsměv. Jako porodník uspěl, uhlídal prvorodičku Jenny a ani si přitom neušpinil bílou košili.

Jak Arletka přežila...

Za tří štěňátek zůstala Arletka nakonec jediná. Andyho a Akima skolil nějaký virus psinky s parvovirózou, který tenkrát, před patnácti lety, řádil v Praze. Arletka měla štěstí. Do potíží se dostala jako poslední. A vakcína, která na to svinstvo zabírala, přišla z Německa za pět minut dvanáct.

Doteď si pamatuju, jak jsem vždycky ráno přišel do obýváku, kde spala máma na gauči a vedle ní v křesle to malé štěně. Jak dlouho to trvalo? Týden, čtrnáct dní? Arluška se z toho ale nakonec dostala. Veterinář spokojeně řekl, že je to snad jediné štěně, které tu epidemii přežilo. A my byli rádi.

Až jednou zazvonil v našem bytě telefon. Volala nějaká paní, jestli ještě máme ta štěňata, že volá na inzerát, že jí umřel pejsek. "Ano, ještě máme jednu fenku. Ale asi nebude chovná, má pod bradou flíček," vysoukala ze sebe máma. Za chvíli telefonát skončil. Ségra začala bulit, po ní začala bulit i máma a během pěti minut volala té paní do Karlových Varů zpět.

Tenkrát se definitivně rozhodlo, že se Arletka stane členem naší domácnosti napořád, a že budeme mít místo jednoho pejska pejsky dva. Tedy fenky.

INTERMEZZO

ŠEL JSEM SI DÁT PANÁKA SLIVOVICE, KTEROU JSEM NAŠEL V PRÁCI V LEDNICI.

Psí časy...

Psí časy jsou v našem podání vlastně hodně příjemný kus života. Kdo má nebo měl pejska, tak rozumí. Jenny a Arleta, ačkoli matka s dcerou, měly úplně jiné povahy. Jenny otevřená, hned se hnala ke každému psovi. Arleta stranou, věčně přikrčená, bázlivá. Ale doma generálka. Jenny jí právě doma ve všem ustupovala. Máma je zkrátka máma.

Ale "holky", jak jsme jim říkaly, si v zásadních věcech uměly krásně vyhovět. Často se směju, jak jsem je pozoroval v nejzadnějším koutě naší zahrady, jak úspěšně simulují soulož. Nejdřív jedna, hop, za chvíli druhá. Vystřídaly se naprosto disciplinovaně.

Posledních pět let se Arletka neměla s kým střídat. Jenny někdo otrávil. Nepomohla ani krevní transfůze od známých, kteří na veterinu přivedli za tímto účelem svého rotvajlera.

Jakoby Arluška ztratila s odchodem Jenny spoustu energie. Vlivem nemoci z dob štěněte postupně oslepla. Poprvé jí přepadla rakovina. Na břiše se jí udělaly nádory velikosti pomeranče. Tehdy vererinář zasáhl. Operace proběhla dobře.

Teď už nebylo jak zasáhnout. Teď už se Arletka chystá na cestu za Jenny a za Kimem (to byl náš první pejsek). Máma s babičkou a ségrou už jsou teď pravděpodobně na cestě na veterinu.

A já u toho brečím jako želva a vím, že s tím nic neudělám. Tak mi promiňte tuhle chvíli nostalgie. Jak říkám, když je mi smutno, tak se z toho zkrátka musím vypsat.

Tak ahoj Arletko...

Autor: Karel Kopeček | pátek 31.10.2008 17:13 | karma článku: 27.66 | přečteno: 1696x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

I duše mohou plakat

Někdy potkáte někoho, bez koho už nedokážete žít..., a tak, když vás osud rozdělí a pak následně zase spojí, neváháte ani chviličku... (Pro Marušku... )

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 70 |

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.66 | Přečteno: 250 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.69 | Přečteno: 1499 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 474 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |
Počet článků 5 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4682
Otec, partner, rybář... Tak to jsem já. :)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...